Press "Enter" to skip to content

History of Art Study

History of Art Study

Introduction

Multiple-Choice Questions

1. The three major categories of the visual arts are

a. painting, drawing, and photography.

b. painting, drawing, and sculpture.

c. painting, sculpture, and architecture.

d. pictures, sculptures, and architecture.

e. drawing, architecture, and sculpture.

Answer: d

2. The material value of art refers to

a. its materialism.

b. the value of its media.

c. the expense of production.

d. the amount paid to the artist.

Answer: b

3. Intrinsic value means

a. the genetic value of a work.

b. the assessment of esthetic character.

c. the patriotic assessment of a work.

d. the religious value of a work.

Answer: b

4. The famous forger of Vermeer’s works was

a. Hermann Goering.

b. Steichen.

c. Brancusi.

d. van Meegeren.

Answer: d

5. Brancusi’s Bird was admitted into the U.S. as a

a. bronze work of art.

b. stolen work of art.

c. kitchen supply.

d. forgery.

Answer: c

6. The “art train” refers to

a. Goering’s cache of stolen art.

b. a national museum housed in a railroad station.

c. a trail of stolen art.

d. a training school.

Answer: a

7. The Betrayal of Images is

a. a sculpture of a pipe.

b. a painting of a pipe.

c. a nonfigurative painting.

d. an example of trompe l’oeil.

Answer: b

8. The Apocrypha refer to

a. the end of the world.

b. the last book of the Bible.

c. the unaccepted books of the Bible.

d. a commentary on the Bible.

Answer: c

9. A painting of fruit and flowers on a table is a

a. still life.

b. nonrepresentational work.

c. portrait.

d. drawing.

Answer: a

10. Who said “One does like to make one’s mummy just as nice as possible”?

a. van Gogh

b. van Eyck

c. Oppenheim

d. Whistler

e. Bruegel

Answer: d

11. A diptych is a

a. two-part sculpture.

b. two-paneled painting.

c. double building.

d. repeated image.

Answer: b

12. Iconography refers to

a. formal elements.

b. feminism.

c. Marxism.

d. subject matter.

Answer: d

13. Which is NOT a formal element of art?

a. lines

b. shapes

c. deconstruction

d. planes

Answer: c

14. The philosopher Jacques Derrida is most associated with

a. deconstruction.

b. psychoanalysis.

c. formalism.

d. iconology.

Answer: a

15. Ferdinand de Saussure is most associated with

a. deconstruction.

b. psychoanalysis and psychobiography.

c. semiology.

d. iconology.

e. formalism.

Answer: c

16. Sigmund Freud is most associated with

a. deconstruction.

b. psychoanalysis and psychobiography.

c. semiology.

d. iconology.

e. feminism.

Answer: b

17. In semiotics, the four letters p-i-p-e constitute

a. a sign.

b. etymology.

c. a signifier.

d. a signified.

Answer: c

18. Alexander the Great’s portraitist was

a. Protogenes.

b. Rhodes.

c. Aristotle.

d. Apelles.

Answer: d

19. Morphe is the Greek word for

a. shape.

b. sleep.

c. line.

d. movement.

Answer: a

20. Complementary colors are

a. next to each other on the color wheel.

b. one removed from each other on the color wheel.

c. opposite each other on the color wheel.

d. not on the color wheel.

Answer: c

21. The Greek word chroma means

a. chrome.

b. color.

c. colorless.

d. value.

Answer: b

22. The primary colors are

a. red, yellow, blue, and green.

b. red, blue, and green.

c. blue, red, and yellow.

d. green, red, and yellow.

e. black, gray, and white.

Answer: c

23. Additive sculpture uses

a. clay.

b. marble.

c. wood.

d. granite.

Answer: a

24. All these terms refer to color purity EXCEPT

a. intensity.

b. saturation.

c. chroma.

d. hue.

Answer: d

25. Which color is used to convey that objects are at a distance?

a. yellow

b. blue

c. red

d. orange

Answer: b

26. When a vertical plane slices through buildings, the cross-section that results is a

a. floor plan.

b. pendentive.

c. structure.

d. section.

Answer: d

27. Two-dimensional space defines

a. area.

b. volume.

c. mass.

d. depth.

Answer: a

28. An artist creates a feeling of volume by using

a. mass.

b. visual perspective.

c. aerial perspective.

d. modeling.

Answer: d

29. The brightness of a color is called its

a. value.

b. hue.

c. saturation.

d. angle.

Answer: a

Key Works

Vincent van Gogh, Self-Portrait before his Easel, 1888

Bodyguard of the emperor of Qin, terra-cotta warriors, Qin dynasty, Lintong, Shaanxi Province, China, 221–206 B.C.

Taj Mahal, Agra, India, 1632–1648

Constantin Brancusi, Bird in Space, 1928

René Magritte, The Betrayal of Images (“This is not a pipe”), 1928

God as Architect (God Drawing the Universe with a Compass), from the Bible moralisée, Reims, France, mid-13th century

Pieter Bruegel the Elder, The Tower of Babel, 1563

Joseph Wright of Derby, The Corinthian Maid, 1782–1784

James Abbott McNeill Whistler, Arrangement in Black and Gray (Portrait of the Artist’s Mother), 1871

Jan van Eyck, The Virgin in a Church, c. 1410–1425

Meret Oppenheim, Fur-Covered Cup, Saucer, and Spoon (Le Déjeuner en Fourrure), 1936

Alexander Calder, Cat, 1976

Theo van Doesburg, Study 1 for Composition (The Cow), 1916

Theo van Doesburg, Study 2 for Composition (The Cow), 1917

Theo van Doesburg, Study 3 for Composition (The Cow), 1917

Theo van Doesburg, Study for Composition (The Cow), (c. 1917; dated 1916)

Theo van Doesburg, Study for Composition (The Cow), c. 1917

Maps, Diagrams, and Projections

Lines

Lines used to create facial expressions

Shapes

Drawing of solid shapes showing hatching and crosshatching

The visible spectrum of light

The color wheel

The ten-step value scale breaks the various shades from white to black into ten gradations

A color value scale

Key Terms

abstract

achromatic

aesthetic

archaeometry

asymmetrical

balance

chromatic

circumambulate

color wheel

complementary color

composition

content

contrast

dendrochronology

diptych

figurative

fire

formalism

garbha griha

ground plan

hatching, crosshatching

hue

icon

iconography

iconology

idealized

illusionism, illusionistic

intensity

landscape

modeling

naturalism, naturalistic

non-figurative

non-representational

patron

plane

portrait

primary color

program

radiocarbon dating

realistic

representational

romanticize

saturation

secondary color

seriation

shading

still life

stratigraphy

stupa

style

stylization

symmetry

terra-cotta

tertiary color

trompe-l’oeil

underpainting

value

ziggurat

inciteprofessor
inciteprofessor

Inciteprofessor is a Master Holder in Actuarial Science from the World's Best Universities. He also possesses a Bachelor degree in Computer Science and Cyber Security. He has worked with many freelance companies including Freelancers, Fiverr , Studybay, Essayshark, Essaywriters, Writerbay, Edusson, and Chegg Tutor. He offers help in research paper writing & tutoring in Mathematics, Finance, and Computer Science field.

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *